Conferenties en publicaties

Onderzoek naar vrijheid van meningsuiting op internet

Vrijheid van meningsuiting op internet

Michael Klos is verbonden aan de afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap (Universiteit Leiden) waar hij onderzoek doet naar de vrijheid van meningsuiting op internet.

In zijn dissertatie staat de vraag centraal hoe het reguleren van (onder andere) ‘social mediabedrijven’ (zogenaamde internet intermediairen) zich verhoudt met kernconcepten zoals soevereiniteit, rechtsstatelijkheid en democratie.

In zijn onderzoek focust Klos zich op verschijnselen zoals ‘hate speech’ (haatzaaien), online terrorismepropaganda en ‘fake news’ (nepnieuws) en ‘disinformation’ (desinformatie).

Social media bedrijven (internet intermediairen)

Artikelen

  • R. Blommestijn & M. Klos, ‘Een giftige paddenstoel voor de vrijheid van meningsuiting’, NJB 2020/1209 (Kluwer Navigator: PDF, Portal)

World Forum for Democracy 2019

Michael Klos was invited speaker op World Forum for Democracy 2019 van 6-8 november 2019 in Straatsburg. Als discussant voor ‘LAB 8 – Social media freedom and accountability’ gaf Klos commentaar op drie initiatieven die tot doel hadden de transparantie en accountability van social mediabedrijven te vergroten.

Meer informatie op de website van de Universiteit Leiden.

Michael Klos over zijn onderzoek over vrijheid van meningsuiting op het internet

Michael Klos op World Forum for Democracy in Straatsburg op 7 november 2019. Foto: © Pascal Bastien

Rapporten 

 

 

Conferentiebijdragen